cze 30 2011

Naczynia liturgiczne


Komentarze: 0

Naczynia liturgiczne w Kościele katolickim są używane podczas Mszy Świętej do jej sprawowania i poza nią. Służą najczęściej do przechowywania artykułów niezbędnych do Mszy: wody, wina, hostii, oraz do wykonywania czynności związanych z odprawianiem Mszy.

Pierwszym narzędziem liturgicznym jest kielich, który należy do przedmiotów koniecznych do sprawowania Mszy Świętej, po konsekracji znajduje się w nim Krew Pańska. Zwykle jest wykonany ze szlachetnego metalu, który nie podlegałby korozji i przynajmniej od wewnątrz powinien być pozłocony. Przed pierwszym użyciem kielich zawsze się poświęca. Kolejne naczynia liturgiczne związane z kielichem są to: korporał, czyli mały obrus lniany, na którym umieszcza się w czasie Liturgii Eucharystycznej dary ofiarne, a także przechowuje się na nim i wystawia Najświętszy Sakrament, następnie palka, która służy do przykrywania kielicha podczas sprawowania Eucharystii, nie posiada ona znaczenia symbolicznego, a praktyczne – zabezpiecza znajdującą się w kielich Krew Pańską przed np. insektami, kolejno puryfikaterz, który jest ręczniczkiem służącym do oczyszczania pateny i wycierania kielicha przy udzielaniu Komunii Świętej pod dwiema postaciami oraz po zakończeniu Komunii Świętej - podczas puryfikacji oraz kolejne naczynie, welon na kielich, czyli tkanina koloru białego lub koloru ornatu, którą nakryty jest kielich do momentu przygotowania darów ofiarnych.

Kolejne naczynia liturgiczne to: ampułki, które kształtem przypominającym dzbanuszki, w których w czasie ofiarowania przynosi się wino i wodę. Zwykle umieszcza się je na szklanej lub metalowej tace, następnie dość rzadko używany w liturgii - lawaterz, czyli naczynie używane do obmycia rąk podczas ofiarowania, puszka, która jest naczyniem do przechowywania Chleba Eucharystycznego oraz patena, na którą podczas Mszy Świętej umieszcza się hostię do konsekracji, a następnie łamie się Chleb Eucharystyczny.

Pozostałe naczynia liturgiczne to: vasculum to stojące na ogół blisko tabernakulum wypełnione wodą naczynie, w którym kapłan dokonuje tzw. ablucji palców po zakończeniu rozdzielania Komunii Świętej, kropidło – jest to przedmiot liturgiczny służący do obrzędu aspersji, łódka naczynie liturgiczne, które służy się do przechowywania kadzidła, relikwiarz jest to naczynie do przechowywania doczesnych szczątków świętego lub błogosławionego, trybularz to naczynie służące do wykonywania okadzenia podczas liturgii, akolitki - często nazywane są świece, które dwóch ministrantów niesie obok Krzyża podczas procesyjnego wejścia na początku Mszy Świętej. Świece te używane są później podczas czytania Ewangelii a także podczas Liturgii Eucharystycznej.

Naczynie liturgiczne służące do przechowywania Hostii to: bursa, czyli koperta lub torebka, w której zanosi się, umieszczony w odpowiednim naczyniu i korporale, Najświętszy Sakrament, np. do chorych. Jednym z najważniejszych naczyń liturgicznych jest monstrancja, którą wystawia się Ciało Chrystusa do adoracji, następnie melchizedek jest to specjalny, wyjmowany uchwyt za pomocą, którego hostię można odpowiednio umocować w kustodii lub w monstrancji, pyxis jest niewielkim naczyniem służącym do przechowywania i przenoszenia Chleba Eucharystycznego oraz kustodia, która jest naczyniem liturgicznym, w którym przechowuje się zakonsekrowaną Hostię w celu umieszczania jej w monstrancji podczas wystawienia Najświętszego Sakramentu.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz